Autor poate fi doar o persoană fizică care în urma unui efort creativ independent a realizat o creaţie.
Legea 8/1996 privind Drepturile de autor şi conexe:
Art.1. Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau ştiinţifice, precum şi asupra oricăror asemenea opere de creaţie intelectuală, este recunoscut şi garantat în condiţiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului şi comportă atribute de ordin moral şi patrimonial.
(2) Opera de creaţie intelectuală este recunoscută şi protejată, independent de aducerea la cunoştinţă publică, prin simplul fapt al realizării ei, chiar neterminată.
După înregistrarea dreptului de autor este recomandat să folosiţi simbolul © pentru a avertiza tertii asupra caracterului protejat al creaţiei.
Copyright sau dreptul de autor reprezintă ansamblul prerogativelor, inclusiv dreptul exclusiv de a reproduce, distribui, executa, afisa, sau de licenţă , de care se bucură autorii ca rezultat al unui efort creativ independent cu referire la operele create; instituţia dreptului de autor este instrumentul de protecţie a creatorilor si operelor lor
Dreptul de autor este undrept declarative apare automat odată cu creaţia sau opera dar in cazul unei valorificari comerciale sau a unor dispute trebuie furnizate dovezi legale certe asupra momentului creaţiei. Acesta este rolul nostru, de a vă oferi dumneavoastră şi terţilor o dovadă, dată certă, asupra momentului apariţiei operei. Din momentul inregistrarii deveniţi autor si beneficiaţi de toate drepturile pe care legislaţia romanească şi internaţională le garantează.
Dupa înregistrare sunţeti protejat atât în România cât şi în străinatate, în toate ţările tratatului de la Berna.
http://www.ecopyright.ro/copyright/ce-este-dreptul-de-autor.htm
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu